top of page

Fotograferen met je mobiel

Je rijdt terug vanuit je werk en je ziet de mooiste zonsondergang die de hemel in brand zet. Je loopt door de stad en ziet een prachtig oud mannetje verzonken in gedachte. Kortom, de momenten die wij meemaken waarbij wij wensen dat we nu toch maar onze camera bij ons hadden.

Wat als ik je zeg dat onze trouwe technologische vriend een ideale uitkomst bied in dit soort situaties? De mobiel heeft in de afgelopen 20 jaar een enorme transformatie doorgemaakt. Een transformatie waarbij we in het begin vaag konden raden wat er op de foto stond tot aan de technologische meesterwerken die tegenwoordig ons contact met de buitenwereld verschaffen.

De mobiele telefoons van nu geven ons een oplossing voor de momenten die we hierboven beschreven. Toegegeven, ze zullen voorlopig nog niet de functie van professionele spiegelreflexcamera’s overbodig maken, maar het zou zonde zijn om de mogelijkheden die de moderne smartphone met zich mee brengt te negeren.

Hieronder geef ik je een paar tips voor het fotograferen met je mobiel, de apps die je meer creativiteit bieden en de gadgets die je iphone of samsung tot een volwaardige camera omtoveren.



De standaard app van onze mobiel geeft ons genoeg ruimte om even snel een plaatje te maken. Het geeft ons leuke gadgets zoals HDR timelapse, slowmotion en panoramafoto’s. De manuele instellingen zijn bij Iphone helaas nog niet terug te vinden (bij Android wel in de pro modus). Daar komt een handige app bij van pas, Camera+. Deze app stelt je in staat om zelf je ISO waarde en sluitertijd te bepalen. Maar ook de witbalans, belichtingscompensatie en manuele focus zitten bij de prijs (€3,50) inbegrepen.

Als je de foto gemaakt hebt is het verhaal nog niet af. In elke foto die je maakt zit meer potentie dan wat er puur uit de camera komt rollen. Ik besef me heel goed dat velen vinden dat de foto geen verdere nabewerking behoeft om de authenticiteit van fotografie te waarborgen. Ik ben echter van mening dat elke foto een extra 20% in zich heeft die met nabewerking er uit gehaald kan worden. Daarvoor zijn ook veel handige apps te vinden. Mijn absolute favoriet is Snapseed van Google.

 

Om alle voordelen op te noemen gaat me iets te ver (dan mag Google me gaan betalen) maar ik wil wel een paar dingen met je delen. Snapseed heeft als eerste voordeel dat hij zowel voor Android als voor Apple beschikbaar is. Je kan nabewerkingen simpel met elkaar delen met behulp van een QR code. Daarnaast heeft Snapseed natuurlijk een enorm innovatief powerhouse achter zich staan. Google heeft de technologie van NIK software ook in Snapseed gestopt (NIK software is een ideale nabewerkingstool voor professionals). Met deze technologie kan je ontzettend makkelijk bepaalde gedeelten van foto's anders bewerken als de rest van de foto. Je kan de pose van je gezicht veranderen, ongewenste plekjes op de foto wegvegen, mooie vintage filters toepassen, etc. etc. Je kan het zo gek nog niet bedenken of je kan het...maar...ja er is een maar...Google maakt helaas nog niet volledig gebruik van de manuele standen zoals Camera+ dat doet. Dus wil je zelf in controle zijn over je sluitertijd en ISO waarde? Dan kan je de foto maken in Camera+ en vervolgens importeren in Snapseed...zo doe ik het altijd.




Naast de handige apps zijn er ook leuke gadgets die je mobiel veelzijdiger kunnen maken. Mijn favoriete gadget is toch wel de opzet lens. Voor de Iphone en de Galaxy zijn speciale lenzen ontwikkeld die ervoor zorgen dat je beter in kan zoomen op je onderwerp. Hieronder zie je het voorbeeld:




 

 

 

 

 

 

Oke, flauw grap. Maar er zijn wel echt telelenzen met 8x optische zoom!

De reden waarom dit ding zo onwijs handig is, is omdat de ingebouwde zoomfunctie van de mobielen niet optisch is maar digitaal. Optisch inzoomen is het fysiek inzoomen van de lens. Digitaal inzoomen betekent slechts dat je een kleiner deel van je oorspronkelijke foto uitsnijdt. Dit geeft veel kwaliteitsverlies wat ontzettend zonde is voor je foto. Naast de telelenzen heb je ook macrolenzen, groothoeklenzen en zelfs fish eye lenzen!
Deze opzetlenzen zijn al te koop vanaf €5,75 bij bol.com!  


Extra tips

Hou die lens schoon. Als je mooie foto’s wilt maken maar er zit een vette vingerafdruk op je lens, dan ga je dat zien op je foto. even doekje eroverheen en je bent klaar om te knallen.

Als je de iphone hebt, is het handig om te weten dat je niet alleen een foto kan maken met de knop op het touchscreen zelf, maar ook met de + volumeknop op de zijkant!

Benader het foto’s maken niet anders dan bij een gewone digitale camera. Let op je compositie, de rust in je foto en zorg dat je bewust je keuzes maakt!

Gebruik de opzet telelens om mensen van een afstand te fotograferen. Wanneer mensen niet door hebben dat ze op de foto staan, zullen ze meer authentiek op de foto komen. Vraag wel achteraf of mensen het goed vinden dat je de foto’s gebruikt.


Wil je meer leren over fotografie? Volg dan de beginnerscursus, de landschapsfotografie workshop of de portretfotografie workshop

Fotografie apps
Gadgets
bottom of page